dilluns, de desembre 26, 2005

És babor qui guanya qui guanya...


Fa ja uns quants dies que em picava els dits per no teclejar sobre aquest tema. Però avui ja no ho he pogut evitar. Mea culpa (o no?). Recordo que quan érem petits (i joves també) feiem un joc que començava com el títol del post. Consistia en fer dos grups i cadascun cridava a l'altra cada vegada més fort, tot responent a la frase inicial amb "Estribor qui guanya, qui guanya, estribor qui guanya babor!"). I així fins a seguir augmentant els decibels tot intentant inútilment derrotar l'altre bàndol amb els nostres crits buits d'altra missatge que el de passar l'estona cremant adrenalina i, en més d'un cas, distreient les hormones d'altres funcions més productives (dixit productures). Doncs, això em recorda aquest tema. Quin tema? Ah, sí, doncs el tema aquest del boicot als productes que provenen d'una banda o altra, tot i que reconec que hi ha un bàndol que crida d'una forma més organitzada i forta, fins i tot diria que radien el crit de guerra amb un "és babor quien gana quien gana!" que ressona mediàticament per sobre d'un estribor que li ha agafat el joc amb el pas canviat... De fet, sembla que criden "qui estribor guanya estribor és qui guanya!" -sic-.
Algunes reflexions i abans una prèvia. Personalment seguiré comprant els productes que necessito en funció de la seva qualitat i preu, i en cas de dubte, sincerament sempre he preferit un fet a casa (tota una ingènua falàcia en temps de multinacionals i multicaixes). I vagi també per endavant que m'agradaria poder veure que el que comprem té un preu més just per a tothom i, després, ja posats, per què no poder llegir també l'etiqueta en la llengua que em van ensenyar els meus pares (al cole estava prohibida, però això és victimisme... perdó). I naturalment que també cal etiquetar-la en qualsevol llengua oficial. Recordo països on etiqueten en més de tres llengües diferents, i no perden quartos. Clar que per a això a ningú li hauria de molestar ni tenir prejudicis per cap llengua. Per cap i "por ninguna", que "de todo hay en la viña del señor" i de capcigranys n'hi ha a tot arreu ("És babor qui guanya qui guanya, estribor qui guanya babor").
La primera reflexió: "Vivim a un estat que es fa boicot a si mateix". Mireu el mapa i la llei. Catalunya és Espanya i Espanya repudia (literalment) el que produeix Catalunya". Molt ingel·ligent. Brillant. Em costa sentir-me dins aquesta Espanya tan brillant.
Segona: Si les llistes són certes, en el cas fictici d'un secessionisme català (o que ens fotin fora, vaja), la balança del PIB espanyol serà interessant de veure, i compte amb la nostra... vg. punt 3).
Tercera: És evident que els productes catalans tenen un mercat a Espanya (em costa dir la resta d'Espanya un cop feta la reflexió 1, ja que és falta al respecte a la intel·ligència de bona part dels espanyols -que dubto que estiguin "cridant" res...-).
Quarta: Aposto que en pocs mesos tot serà història i ja tindrem altra batalleta mediàtica que farà oblidar aquesta, que no tindrà sinó algunes baixes en el balanç d'alguna multinacional -i que no farà baixar els seus beneficis- i algun toc en algun petit comerciant que a bon segur sobreviurà, temps al temps...
Cinquena: Es parla força del cava, potser per la conjuntura temporal nadalenca, però ja és un bon exemple de marquèting de les marques alternatives, que sens dubte s'hi han fregat les mans i han obert una excletxa que et temps posarà al seu lloc. Si són bones i tenen qualitat, perduraran, en cas contrari, doncs... com sempre. El xampany sempre serà xampany, el cava cava i la resta, resta.("Estribor... hip! qui guanya qui... hip!"
Sisena: no val elevar l'anècdota a categoria. Trobo bé que cada país -sic- potenciï els productes de la seva terra. Però ni el que va passar a un Alcampo és significatiu -sí, lleig-, ni les bejanades d'alguns polítics que anteposen el seu protagonisme amb una manca d'alçada i oportunitat -més lleig, i deixaré el dubte sobre qui parlo, perquè la llista, amigues i amics, és llarga...i molt catalana-. De gent malalta i malatissa n'hi ha a tot arreu. Però enlloc són cap majoria. Però de soroll, en fan ("És babor...")
Setena: Gora Euskadi. Traduït: Bon Nadal i Pau a País Basc durant tota aquesta campanya. Segur que ha estat Ibarretxe qui ha muntat tot això per descansar uns mesos... (és broma, naturalment). Però si algú ens entén i a algú entenem encara millor, és als bascos. Això ens ha unit més encara. I acabo aquest punt amb fora ETA, fora la violència de tot tipus (també la mediàtica) i visca la Pau.
Vuitena: Mira que acabar això sense parlar de l'Estatut... Doncs, la veritat. Encara no li veig relació entre el que està passant i l'Estatut. Temps al temps. Nota: que ens donin les peles i ens anomenin si volen "provincia, región, colonia o perfum". Som qui som, i amb peles serem -mira que parlar de peles amb l'euro present... Serà perquè com té origen català... "Estribor..."-.
Novena: Deixem també de mirar-nos el melic. Aprofitem els defectes que altres estan fent evidents per netejar també casa nostra d'oportunistes, de comissionaris -perquè les cobren-. Que n'aprenguin? Aprenguem nosaltres que ens falta molta escola per fer... (deformació professional i vocacional, perdó... "És babor...".
I per acabar, simplement espero que tothom passi, i segur que serà així, unes festes allunyades de tots aquests mal rotllos que ens fan anar enrera. No oblidem que al final, no importava si guanyava babor o estribor, ni tampoc qui havia cridat més, sinó riure plegats per haver passat l'estona i, ara per ara, no hi veig gaires sonriures i sí massa crits.
Boicot als crits. Brindo per això amb el meu cava català (i si algú em fa arribar algun cava no català el tastaré amb gust, tot i que... preferiria que m'enviés champagne -i no és un sacrilegi, és qüestió de paladar, és clar-).
"...qui guanya.."?
PD: Dijous marxo a Madrid a passar el cap d'any a casa d'uns bons amics... Brindarem plegats.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Collons!

Alfredito ha dit...

Pues a mí no me gusta nada la palabra boicot (hubo un "boicó" que no triunfó, pero que resultaba más castizo), y hablo de la palabra y de sus derivados: feísima.

Para combatir la campaña podrían, de todos modos, habérselas igeniado un poquito mejor: bajando precios o regalando con cada botella uan copia en aranés del Estatut o un par de almax para la acidez (que en el caso de la mayoría de los cavas catalanes es notable:hace tiempo que me he cambiado al champagne).

Este temita ha sido protagonista de las conversaciones de sobremesa navideñas. La otra noche los hermanitos hacíamos gala de nuestro indudable ingenio alrededor de esta cuestión. De pronto, mi hermano pequeño - que el pobre es de Esquerra - propuso boicotear los productos madrileños. SE hizo el silencio y luego alguien dijo: ¡qué coño producen los madrileños!Y es que las dos españas / dos guadañas siguen ahí, minaretes de la estupidez humana.

Eso lo arreglaba Bakunin en un pis pas.

Bon nadal. Y que disfrutes del madrí gastronómico, que en eso sí que están a la altura.

Pani ha dit...

Amigo Alfredo, pones difícil no hacerme sonreir y aprender cada vez que leo tus sabias ironias llenas de humor del bueno. Realmente tienes razón, esto de boicotear es casi más inútil y provocador que lo de prohibir. Y ello me lleva a pensar en próximas reflexiones alrededor del tema del tabaco. A buen seguro que tu espada afilada cortarà el humo que esconde intereses, costumbres, usos y abusos que van más allá de ser un hábito. De hecho creo que es un hábito en el que no cesan de aparecer nuevas vocaciones entre los jóvenes, vocaciones fieles y entusiastas que la nicotina social mimará hasta exprimirles el bolsillo durante 30 o 40 años. Luego ya se podrán gastar el equivalente con el filtro de querer colgar el hábito. Cuan difícil es ello, más que renunciar a unos votos, seguro...
Cony, com m'embolico amic. A partir de dijous conviuré amb dos famílies durant sis dies on ningú fuma. Igual ens venen a entrevistar, per extranys...

mar ha dit...

m'ha fet gràcia recordar aquest joc de babor i estribor. jo també hi jugava força de petita però quan vaig intentar ensenyar-los el joc als meus fills no li van trobar cap alicient...
en fi, que per productes, els del comerç just (siguin d'on siguin) Es nota, oi, que m'he passat dos dies seguits al festival de la infància en els estants de comerç just, reciclatge, civisme... intentant explicar a la meva filla que volia dir tot allò mentre al costat feien una gimcana els de l'exercit de terra (uff) o de soldados.com (coll...s)

bé, deixo el meu rotllo patatero i t'explico que el de "la mirada líquida" és "el vigilant" i que jo sóc la "mar" dels brisalls de "gumets" o bé la de relats en català...
també t'explico que m'he passejat una estona pel teu bloc (que no coneixia) i que penso tornar més sovint

salutacions